Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volte Miloše!

Sudetoněmecké hordy na hranicích, kníže s dráby vykořisťující lid, hákové kříže na zámku kněžny, Kalousek na Hradě a jen jeden člověk, co to může zastavit. Volte Miloše!

Když před čtrnácti dny skončilo první kolo prezidentských voleb, stalo se to, co se stát muselo. Kandidátům povolily nervy. Hned dva lidé psychicky neunesli přítomnost knížete ve finále. Zatímco Jana Bobošíková se okamžitě rozeběhla na Hrad, aby dosluhujícímu prezidentovi vrazila do ruky pušku eurobijku, Jan Fišer začal předvádět názorová salta a veletoče. Z Miloše Zemana, který před volbami ztělesnil Satana ženoucího národ do pekel, se stal spasitel národa, ne-li celého světa.

Jenomže tím vše teprve začalo. Ani Miloš Zeman nezůstal v klidu. Již sobotní podvečer zahájil krátkým útokem na Schwarzenbergovu adresu, aby vzápětí - v rámci nedělního klidu - dodal, že nehodlá vést útočnou kampaň. Jenomže ať už to byl sám Zeman nebo jeho podporovatelé, někdo se už nemohl dočkat. Zemanovci vytáhli ze skříně staré osvědčené kostlivce. Sudetoněmeckou hrozbu a německé šlechtice s jejich pověstnými dráby. K tomu přidali Kalouskovu vládu s jeho reformami a výsledek byl na světě.

Miloš Zeman je bezesporu inteligentní člověk a může pouze za to, co sám řekl. Miloš Zeman nemůže za své spojence a za ty, kdo mu vyjádřili podporu. Miloš Zeman nemůže za to, že se stal hlavní ozdobou třešničkových výkladních skříní.

Ale kdo je vlastně Miloš Zeman? Rozhodně je mužem s pevnými názory. To co si myslel včera, si myslí i dnes. A to je přednost. Nebo ne? Strom se pozná po ovoci a Miloš už své ovoce vydal. Žijeme v elektronické době a nic se neschová, bez ohledu na to, kolik už uběhlo let.

Takže ať už nám plakáty zemanovců slibují cokoli: zastavení vládních reforem, sudetských Němců nebo zajištění skutečného nefalšovaného češství, vidíme sami spoustu důvodů, proč volit Miloše.

Začněme to od národní hrdosti. Už jen podle jména musí být Miloš pravověrný Čech, na rozdíl od rakušáka Schwarzenberga, jehož žena ani neumí česky. Ne snad, že by na tom záleželo. Miloš a jeho příznivci se hlásí k odkazu Tomáše Masaryka, jehož žena by na otázku, zda umí česky nejspíše odpověděla: „Yes, of course!“ Jenomže, co se vlastně myslí oním češstvím? Podpora domácích lihových nápojů?

Ať už se dělo cokoli zásadního, scházeli se Češi na „Václaváku“, právě pod sochou sv. knížete Václava. Ano, toho Václava, který je už po staletích považován za patrona naší země a ke kterému se upínala nejedna mysl zkoušených generací. Ano, právě toho Václava, kterého Miloš označil za korupčníka a kolaboranta. A protože Miloš své názory nemění, lze si jen těžko představit, jak tento člověk - coby prezident - přednáší vlastenecký projev na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Chcete prezidenta co si neváží národní historie? Volte Miloše!

Volte Miloše!

Milošovi vadí smířlivá zahraniční politika, kterou kníže Václav uplatňoval. Proč? Toť dobrá otázka. Miloš vede silácké řeči vůči na hony vzdáleným diktátorům, ale sám má veliký respekt z báťušky na východě. Ostatně, ani sám Zeman nepopírá, že svou kampaň zaplatil z peněz emisarů Lukoilu – ruského ropného gigantu. Byť k tomu dodává, že se jedná o čistě soukromou iniciativu. Lze tomu věřit? Proč ne? Pokud současně věříte v nezlomnou poctivost ekonomické a politické lobby... Chcete za prezidenta člověka, se kterým vběhneme do rozevřené náruče Svyatoy Materi Rossii? Volte Miloše!

Ale nebuďme nespravedliví. Milošovi jde možná pouze o hradní tradici. Vždyť Lukoil bohatě financoval i Václava Klause a jeho literární tvorbu. Čímž se dostáváme k dalšímu zásadnímu bodu. Co Miloš a Klaus? Tito dva pánové spolu upekli již legendární opoziční smlouvu, která úspěšně vykryla všechny zlodějiny porevoluční privatizace. Ano, Klaus a Zeman, to byli vojáci na dvou frontách. Ovšem stejným způsobem jako dvě strany téže mince. Ať šlo o zahraniční politiku, ať šlo o politiku zaměstnanosti, která už tolikrát otevřela dveře pracantům z východu (kteří - na rozdíl od Němců – skutečně čekali na hranicích), Miloš se s Klausem nesčetněkrát shodl, kam by měla naše země směřovat. Ostatně, co může být lepším svědectvím, než výpoveď prvního českého prezidenta, který vše sledoval z první ruky? Havel se vždy pouze usmíval nad vztahy mezi Klausem a Zemanem. Jejich politický boj byl pouhou mocenskou rošádou. Rozdílem byl pohled z jiných směrů, ovšem do stejného bodu. A následky této výměny stráží mezi modrým Klausem a oranžovým Zemanem neseme dodnes. Chcete za prezidenta Klause s levicovou tváří? Volte Miloše!

Vraťme se však ještě k Milošově vládě, která měla významný podíl na současném stavu země. Ekonomické zákony jsou neúprosné a neprojevují se podle volebních období. Hříchy předchůdců – jsou tím pravým závažím současné vlády. Miloš slíbil stopku Kalouskově vládě, ačkoli není jasné, co přesně chce zastavovat, z jakého důvodu a ani jak. Byl to totiž další levicový kandidát Dientsbier, který sliboval přesně to samé, jenom jinými slovy. Na hlavu porazit kalouskovce a nečasovce. Tehdy vystoupil Miloš s prohlášením, ve kterém udělal z Dientsbiera idiota, který buď nezná ústavu nebo lže občanům, když slibuje něco, co ve skutečnosti nemůže. Jaký je současný Milošův motiv? Ani on nezná ústavu? Je lhář? Anebo začíná propadat zoufalství?

Volte Miloše!

Co vlastně může Miloš nabídnout kromě své čitelné politiky z minulosti? Zatím jsme z jeho strany sledovali pouze kolotoč pomluv a systematického očerňování. A současně s tím nás Miloš zdraví z každého rohu se zdviženým palcem: Volte Miloše! Volte Miloše! Volte Miloše...! Je Miloš vyvoleným mahdím? Spasitelem, co přivede lid k nové svobodě? Nikoli. Miloš je však člověk bez šlechtického titulu. Je to „obyčejný člověk“. A to je přece důležité. Není důležité, co politik říká, co dělá nebo dělal. Není důležité, jaké má názory, kdo za ním stojí, kdo ho platí. Důležitá je třídní příslušnost. Přece nebude na Hradě šlechtic!

A Miloš sám? Pokud existuje nějaká rivalita mezi ním a Klausem, je to v tom, aby jeden neměl víc než druhý. Miloš už přece jednou kandidoval...a prohrál. A to ničím menším než hlasy bývalých spolustraníků. Jenomže Klaus už prezidentem byl...na rozdíl od Miloše.

Co tedy nakonec rozhodne prezidentské volby? Bude to kvalita kandidátů? Ne! Počet voličů...? Ne! Bude to něčí komplex méněcennosti.

 

P. s.: A volte Miloše!

Autor: Jakub Holman | pátek 25.1.2013 16:57 | karma článku: 21,77 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Jakub Holman

Závěrečné memento k Mariánskému sloupu

Původně měl tento článek vyznít zcela jinak, ale nakonec se stává pouze závěrečným mementem od člověka, který po mnoho let fandil obnově Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí a příležitostně tento čin různě podpořil.

15.8.2020 v 19:00 | Karma: 22,65 | Přečteno: 787x | Společnost

Jakub Holman

Co 28. října vlastně slavíme?

Pojďme společně oslavit sto let naší země! Každý den jsme vídali a slýchali tuto nebo podobnou větu. Každý však, kdo umí počítat alespoň na prstech ví, že Česká republika vznikla před pětadvaceti lety.

28.10.2018 v 18:00 | Karma: 19,22 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Jakub Holman

Harfistka v noční Olomouci

Toto je příběh o malém nočním dobrodružství, o kouzlu v noční Olomouci, o žebrácích, o harfistce u Sloupu Nejsvětější Trojice a... Jimi Hendrixovi.

12.8.2017 v 21:47 | Karma: 12,27 | Přečteno: 248x | Diskuse| Olomouc

Jakub Holman

Eutanazie, svoboda a dobro člověka

Vláda minulou středu zamítla návrh zákona o eutanazii. Údajně tak překazili dobrou věc a svobodnou volbu pro všechny, kteří již nemají v životě východisko.

28.6.2016 v 23:34 | Karma: 16,86 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Jakub Holman

Podpis Christophera Paoliniho

Když nakladatelství Fragment ohlásilo před několika měsíci příjezd spisovatele Christophera Paoliniho do Prahy, nebylo nad čím přemýšlet. Coby věrný fanoušek fantasy žánru jsem si 5. května zakoupil lístek na vlak do hlavního města, naložil do batohu Odkaz Dračích jezdců a vyrazil...

7.5.2012 v 13:07 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Blázen, co staví na poušti most. 

Seznam rubrik